Υλικά

  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κ. σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ. γλ. κορν φλάουρ
  • 1 κ. γλ. σκόρδο σε κόκκους ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1/4 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα καγιέν (προαιρετικά)
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, μεταφέρετέ τα σε ένα μεσαίο μπολ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα, ένα μεγάλο κουτάλι ή τα χέρια σας για να ανακατέψετε τα κολοκυθάκια με το αλάτι και αφήστε τα στην άκρη για 5 λεπτά για να βγάλουν λίγη από την υγρασία τους.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη φρυγανιά, με την παρμεζάνα (αν χρησιμοποιήσετε), το κορν φλάουρ, το σκόρδο σε κόκκους (αν χρησιμοποιήσετε), το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μια πρέζα καγιέν (αν χρησιμοποιήσετε) και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  3. Μετά από 5 λεπτά, θα υπάρχει λίγη υγρασία στα κολοκυθάκια και λίγη στο μπολ. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή χαρτί κουζίνας για να ταμπονάρετε την περίσσεια υγρασία από τα κολοκυθάκια όσο το δυνατόν περισσότερο.
  4. Προθερμάνετε το air fryer στους 160 βαθμούς, αν απαιτεί προθέρμανση. Αν το air fryer σας έχει διαφορετικές ρυθμίσεις, χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση «τηγανίζουμε στον αέρα».
  5. Προσθέστε το ελαιόλαδο στα κολοκυθάκια και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας (ή ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα) για να τα ανακατέψετε μέχρι να καλυφθούν οι ροδέλες κολοκυθιού. Ανάλογα με το μέγεθος του air fryer σας, θα χρειαστεί να καλύψετε και να ψήσετε τα κολοκυθάκια σε δόσεις.
  6. Αναποδογυρίστε τα κολοκυθάκια και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν και η επικάλυψη να ροδίσει και να γίνει τραγανή, 8 έως 12 λεπτά ακόμα.
  7. Μεταφέρετε τα κολοκυθάκια σε ένα πιάτο, πασπαλίστε με περισσότερη παρμεζάνα, αν θέλετε, και σερβίρετε αμέσως.
  8. Τα κολοκυθάκια που περισσεύουν μπορούν να διατηρηθούν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.