Οι ΗΠΑ μπορεί να επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία από τη στιγμή που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο το εμπόριο συνεχίζει με την Κίνα, ενώ οι οικονομικές συναλλαγές πραγματοποιούνται με υπόγειους τρόπους.

Με εξαίρεση ορισμένες συναλλαγές που γίνονται νόμιμα, αρκετές είναι παράνομες, ιδιαίτερα όσες φέρεται να αφορούν στον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει ανάγκη το Κρεμλίνο. Το Business Insider μίλησε με άτομα που συμμετέχουν σε αυτές τις συναλλαγές και σημείωσαν ότι κρίσιμο ρόλο διαδραματίζουν όσοι κινούνται στα σύνορα των δύο κρατών.

Συγκεκριμένα, έμποροι -μερικές φορές και εγκληματίες επιστρατεύονται για δικαιολογηθούν οι αγορές αν είναι νόμιμες ή να μεταφέρουν παράνομα το εμπόρευμα, αν πρέπει η αγορά να μείνει μυστική.

Ύστερα, τα κρυπτονομίσματα κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο, αφού οποιαδήποτε άλλη μορφή χρήματος πρέπει να δικαιολογηθεί σε διεθνείς οργανισμούς ή να αντληθεί από πηγές που μπορεί να κινήσουν υποψίες.

Ο τρίτος και τελευταίος τρόπος είναι να ληφθούν χρήματα και κυρίως δολάρια από μικρές ή και μεσαίες τράπεζες, που θα είχαν λόγο να διεκδικήσουν συναλλαγές με τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται μια σειρά από αντίποινα και σκέφτονται να απειλήσουν το Πεκίνο με απαγόρευση του δολαρίου σε μεγάλα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι στιγμής, αυτό το σχέδιο βρίσκεται στα σκαριά και χαρακτηρίζεται πολύ επικίνδυνο, όμως η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για να αποδυναμώσει τους δεσμούς Πεκίνου και Μόσχας.