Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 24 γρ. ξηρή μαγιά
  • 110 γρ. χλιαρό νερό
  • 3 γρ. αλεσμένη μαστίχα
  • 10 γρ. αλεσμένο μαχλέπι
  • 135 γρ. βούτυρο, από αγελαδινό γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 μέτρια αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 870 γρ. αλεύρι λευκό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Για γαρνιτούρα: 1 αυγό,  1 κ. σ. νερό, φέτες αμυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε. Τυλίξτε καλά με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι η μαγιά να αρχίσει να φουσκώνει. Το νερό πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία με το δάχτυλό σας, γι’ αυτό ελέγξτε το βάζοντας το δάχτυλό σας μέσα -δεν πρέπει να αισθάνεστε διαφορά θερμοκρασίας.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα γουδοχέρι ή ένα μπλέντερ για να αλέσετε το μαστίχα και το μαχλέπι, μαζί με μια πρέζα ζάχαρη και αφήστε τα στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Τοποθετήστε το σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Το κλειδί είναι να λιώσει το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώστε η θερμοκρασία να μην «σκοτώσει» τη μαγιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ελέγξτε τη θερμοκρασία. Το μείγμα πρέπει να είναι χλιαρό -στην ίδια θερμοκρασία με το δάχτυλό σας. Αν είναι πιο ζεστό, αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά και ελέγξτε το ξανά.
  4. Αδειάστε το μείγμα βουτύρου σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε μέσα τα αυγά. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε με το σύρμα, ώστε να ενωθούν τα υλικά.
  5. Στον κάδο του μίξερ προσθέστε το αλεύρι, την αλεσμένη μαστίχα και το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου- αυγών. Ανακατέψτε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια ανακατέψτε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πραγματικά μαλακή.
  6. Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη και τοποθετήστε τη σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστεί τουλάχιστον σε μέγεθος (περίπου 3- 4 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνετε το φούρνο στους 30 βαθμούς, κλείστε τον και τοποθετήστε το μπολ μέσα.
  7. Ζυμώστε απαλά τη ζύμη με τα χέρια σας ώστε να ξεφουσκώσει και κόψτε σε 6 ίσες μερίδες (τρεις για κάθε τσουρέκι). Πάρτε ένα κομμάτι από τη ζύμη (μην αλευρώσετε την επιφάνεια εργασίας!) και ανοίξτε το λίγο με τα χέρια σας. Κρατήστε με τα χέρια σας από τις άκρες και κουνήστε για να τεντώσετε τη ζύμη σε σχοινί. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει το τσουρέκι να σχηματίσει τη χαρακτηριστική υφή του με ίνες.
  8. Πλέξτε το τσουρέκι σε πλεξούδα και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη. Αφήστε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα ακόμα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο φούρνο, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος.
  9. Σε ένα μικρό μπολ προσθέστε το αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε με ένα πιρούνι. Αλείψτε την κορυφή κάθε τσουρεκιού με το αυγό, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν.
  10. Γαρνίρετε με φέτες αμυγδάλου και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30- 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να αφρατέψουν.
  11. Αν πάρουν πολύ γρήγορα χρώμα, καλύψτε με λαδόκολλα και συνεχίστε το ψήσιμο.