«Μια λέξη και όλα χάνονται» έγραψε κάποτε ο γάλλος υπερρεαλιστής συγγραφέας, André Breton, και δεν είχε άδικο, με τους επικοινωνιολόγους να αναφέρουν ότι μια αθώα καθημερινή λέξη μπορεί να καταστρέψει τη διάθεση των ανθρώπων.

Το «hi» ή «γεια» στα ελληνικά, όταν στέλνεται σε γραπτό μήνυμα και είναι το πρώτο που ξεχωρίζει, τότε αποτελεί κακό οιωνό ή δημιουργεί άγχος, σύμφωνα με έρευνες.

Η αμερικανική εφημερίδα «New York Post» σε σχετικό της δημοσίευμα ανέφερε πως η πρακτική να γράφει κάποιος πρώτα «γεια» στα μηνύματα, πριν εκφράσει αυτό που θέλει, ονομάζεται «Hey hanging» και σημαίνει η «αναμονή του γεια».

Σύμφωνα με ειδικούς, προκαλεί αγωνία στους ανθρώπους, επειδή αυτόματα περιμένουν να ακούσουν κάτι σημαντικό από τον συνομιλητή τους, το οποίο αφορά τη διαπροσωπική τους σχέση.

Παραδείγματος χάριν, ένα απλό «γεια» από κάποιον συνάδελφο μπορεί να συνοδεύεται από την ιδέα ότι εκείνος που το στέλνει, θα ζητήσει κάτι για τη δουλειά. Αντιθέτως, αν η λέξη προέρχεται από άτομο που επιθυμεί ερωτικά ο παραλήπτης, τότε θα περιμένει να ακούσει κάποια πρόταση για έξοδο ή κομπλιμέντο.

«Είναι σαν το “απολύεσαι” ή “είναι όλα καλά στην οικογένειά σου; Σίγουρα δεν έχεις πρόβλημα;”», είπε η Atheina Hasbani, διευθύντρια στη διαφημιστική εταιρεία «Lucky Generals» στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε πως «όταν το βλέπω, το μυαλό μου κάνει τις χειρότερες σκέψεις».

Αντιθέτως, υπάρχει και η άλλη άποψη όπως της Robyn Jackson Malone, που διευθύνει τη δική της εταιρεία δημοσίων σχέσεων στο Σικάγο και δηλώνει: «Πάντα ξεκινώ τις γραπτές συνομιλίες μου με ένα “γεια”. Δεν μου αρέσει να στέλνω ένα κατεβατό με αυτά που θέλω. Μοιάζει σαν να μην υπολογίζω τον άλλον».

Όποια κι αν είναι η άποψη του καθενός, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πάντα χρειάζεται η λέξη «γεια» για να ξεκινήσει μια συζήτηση, αλλά τονίζουν πως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, αλλιώς στέλνεται το λάθος μήνυμα.