Συναγερμός έχει σημάνει για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Παρασκευής, με τους κατοίκους της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης να λαμβάνουν στα κινητά τους μήνυμα από το 112.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σε ισχύ βρίσκεται το αναβαθμισμένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το οποίο προειδοποιεί για βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, με τα φαινόμενα να αναμένονται έντονα στις ήδη πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από μέτωπα, προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04) μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου (20/04).

Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μέσα σε 24 ώρες αναμένεται να πέσει όγκος βροχής, που υπό φυσιολογικές συνθήκες πέφτει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

σήμερα,

α. από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά,

β. από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας),

γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,

δ. σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά

και αύριο

μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

  • Ανατολική Θεσσαλία,
  • Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο),
  • Νότια Πιερία,
  • Βόρεια Εύβοια,
  • Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια),
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

Στη Θεσσαλία βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για προληπτικούς λόγους ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας.

Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε τo συντονιστικό, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στην έξοδό του από την αίθουσα να λέει, μεταξύ άλλων, ότι δεν φοβίζει το μέγεθος της κακοκαιρίας, αλλά το γεγονός ότι αναμένεται να «χτυπήσει» τη Θεσσαλία, μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή από τα «χτυπήματα» των Daniel και Elias. Υπογράμμισε δε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Larissanet», ο υπουργός συμπλήρωσε ότι θα παραμείνει στη Λάρισα σήμερα το βράδυ και θα δώσει το παρών στον συντονισμό όλων των ενεργειών.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, συμφώνησε με τον Υπουργό για την επιβάρυνση της περιοχής, δηλώνοντας, όμως, αισιόδοξος.