Σε περίπτωση που θέλετε να βάψετε το σπίτι σας και αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη περίοδος, αυτό το άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο. Το σωστό timing για να ξεκινήσετε τις εργασίες βαψίματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και οι καιρικές συνθήκες, και πρέπει να τα συνυπολογίσετε όλα ώστε να βρείτε την καταλληλότερη εποχή για να τις κάνετε.

Οι καλύτεροι μήνες για να προχωρήσετε στο βάψιμο του σπιτιού σας, είτε αυτό το κάνετε μόνοι σας, είτε προσλάβετε επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές, είναι αυτή ακριβώς η περίοδος που διανύουμε, δηλαδή ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, ολόκληρο το καλοκαίρι (εκτός από τις πιθανές περιόδους καύσωνα) και η αρχή του φθινοπώρου.

Οι λόγοι που κάνουν αυτούς τους μήνες καταλληλότερους για να προχωρήσετε στη διαδικασία του βαψίματος είναι η διατήρηση των ιδανικών θερμοκρασιών, καθώς βοηθούν στο σωστό στέγνωμα, ενώ το ότι μπορείτε να αφήνετε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα συμβάλλει στον επαρκή εξαερισμό του χώρου ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι στο βάψιμο χρησιμοποιούνται προϊόντα με έντονες μυρωδιές και χημικά.

Υπάρχει, ωστόσο, κάτι στο οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνά αντιμετωπίζουμε καύσωνες και υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο δεν είναι ιδανικό για το βάψιμο των τοίχων σας. Οι καύσωνες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα υλικά που χρησιμοποιούνται και αυτό να επηρεάσει αισθητικά το αποτέλεσμα, όπως λόγου χάριν να προκληθούν ρωγμές στο χρώμα.

Εναλλακτικά λοιπόν, αν φοβάστε πως στα μέσα του καλοκαιριού μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα υπερβολικής ζέστης, κάντε τις εργασίες την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να είστε σίγουροι. Αν ένα σπίτι δεν κατοικείται αλλά έχει θέρμανση, η δουλειά μπορεί να γίνει και το χειμώνα, καθώς θα μπορείτε να έχετε αναμμένη τη θέρμανση και ταυτόχρονα δεν θα αναπνέετε τις έντονες οσμές.

Αν βάψετε το σπίτι σας την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ξεκινήστε καλύτερα ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να αποφύγετε τον πολύ ήλιο. Μην βάψετε τοίχους οι οποίοι δέχονται άμεσα ηλιακή ακτινοβολία, αφού αυτό μπορεί να τους κάνει να στεγνώσουν πολύ γρήγορα και να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα του βαψίματος και του αποτελέσματος. Τέλος, φροντίστε να αερίζεται καλά ο χώρος.

Αν βάψετε το σπίτι σας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, προθερμαίνετε το χώρο ώστε να εξασφαλίσετε το ότι δεν υπάρχει υγρασία και συνυπολογίστε πως θα χρειαστείτε μεγαλύτερο χρόνο για να στεγνώσει το χρώμα απ’ ό,τι τους ζεστούς μήνες, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει την ποιότητα της εργασίας. Στους εσωτερικούς χώρους, το βάψιμο μπορεί να γίνει και τους χειμερινούς μήνες αν εξασφαλιστεί η απουσία της υγρασίας και ο επαρκής αερισμός για να εκτονωθούν οι έντονες μυρωδιές, όμως στους εξωτερικούς χώρους καλύτερα να το αποφύγετε γιατί μπορεί να βρέξει.