Μαθήματα γεωγραφίας

Καλημέρα. Σήμερα σας έχω πληροφόρηση για τις περιοχές όπου δίνουν έμφαση τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών και από τη στρατηγική τους δεν λείπουν οι νομοί της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως φαίνεται και από τις περιοδείες των τελευταίων ημερών. Πριν, όμως, θέλω να σας μεταφέρω κάτι που έφτασε στα αυτιά μου για το υπέρτατο αξίωμα στην Ελλάδα: την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το «7+1» θα γίνει «8+1»;

Τον τελευταίο καιρό έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι κορυφαίος οικονομικός παράγοντας του τόπου ίσως και να ήθελε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο συγκεκριμένος έχει συμπάθειες στην ευρύτερη πλέον Κεντροαριστερά -αν και παλαιότερα είχαν δοκιμαστεί πολύ οι σχέσεις τους-, ενώ είναι θετικό ότι δεν ανακατεύεται στην πολιτική σκηνή. Και μεταξύ μας καλά κάνει. Βέβαια, ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα κατά κάποιον τρόπο, λέγοντας, προσφάτως, ότι έχει μια πολύ καλή σχέση με την τωρινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της. Αν αυτό σημαίνει και μία δεύτερη θητεία για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έμεινε στο ότι μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από αυτό που είπε. Αν και δεν έχουμε συνηθίσει τον πρωθυπουργό σε εκπλήξεις και επειδή δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, θα περιμένω να δω αν θα συνεχιστεί στο αξίωμα το «7+1» (επτά άνδρες πρόεδροι, μία γυναίκα πρόεδρος) ή θα γίνει «8+1». Κι επειδή ο συγκεκριμένος έχει και καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα 4 προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος (ελληνική καταγωγή, νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν, συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους κατά την εκλογή και ελληνική ιθαγένεια να έχει αποκτηθεί τουλάχιστον πέντε έτη), θα περιμένω να δω αν ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιδιώξει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η γαλάζια επανασυσπείρωση

Επιστρέφω σε όσα σας προλόγισα. Μου είπαν, λοιπόν, ότι η ΝΔ αρχίζει να συγκεντρώνει τις απώλειες που είχε από τα δεξιά της, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Κάτι η απόφαση για τους Σπαρτιάτες, κάτι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ με τις δεξιές αποχρώσεις π.χ. του Φρέντη Μπελέρη και του Γιώργου Αυτιά, κλείνει το ρήγμα. Ως εκ τούτου η Πειραιώς επιμένει σε μια εκστρατεία επανασυσπείρωσης παντού, προσδοκώντας ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα κινηθεί στη ζώνη της εκλογικής επίδοσής της στις τελευταίες ευρωεκλογές (33%+).

Η μάχη για το κέντρο

Όπως μου ανέφερε έμπειρος εκλογολόγος, αν και υπάρχει μάχη και για τη δεξιά ψήφο, η σημαντική μάχη θα δοθεί πάλι στο κέντρο. Όμως μου επεσήμανε, τα κόμματα που έχουν ως δεξαμενή το κέντρο είναι πολλά κι αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Γιατί; Διότι έτσι που πάμε, θα υπάρξει αυτό που έλεγε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η πολιτική αναλύτρια, Μαρία Καρακλιούμη, στο Οne Channel ότι σε λίγο θα υπάρχουν κεντροαριστερά και κεντρώα κόμματα και δεν θα υπάρχουν ψηφοφόροι για αυτά, εννοώντας ότι μειώνεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν κεντρώοι και κεντροαριστεροί.

Κοίτα στα δεξιά σου

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει από πολλές πλευρές εντός της ΝΔ, χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο Μάκης Βορίδης και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που του λένε να το γείρει και άλλο δεξιά το τιμόνι.

Επιχείρηση Βορράς

Για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του η μάχη των ευρωεκλογών έχει στον πυρήνα της τον Βορρά. Εξάλλου οι προειδοποιήσεις του Βορρά υπήρξαν ήδη από την κάλπη της απλής αναλογικής τον Μάιο του 2023. Τότε εστάλησαν στο Μέγαρο Μαξίμου μηνύματα, στρέφοντας την προσοχή του κομματικού μηχανισμού και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκεκριμένα σημεία του εκλογικού χάρτη. Αυτό που κάνει η τωρινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, είναι να υπολογίζει και να μελετάει τα σημεία των καιρών, επιχειρώντας να δίνει λύσεις.

Η δύναμη της Εκκλησίας

Μου μετέφερε όμως άνθρωπος με καλή γνώση του παρασκηνίου ότι στον Βορρά παίζει ρόλο ιδιαίτερο η Εκκλησία. Ορισμένοι τοπικοί μητροπολίτες δίνουν ευθέως γραμμή για τη Νίκη που έχει και τη στήριξη αρκετών Αγιορειτών όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Και αυτό ως στοιχείο είναι σημαντικό, ενώ υποχωρεί η Ελληνική Λύση, μου είπαν, λόγω της πίεσης που δέχεται το τελευταίο διάστημα.

Οι -δύο- αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Λοιπόν, αν και σχεδόν τις προηγούμενες ημέρες κυριάρχησε στο ρεπορτάζ της ΝΔ ότι τη θέση του Επιτρόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τη δώσει στον Θεόδωρο Σκυλακάκη, ως στήλη θέλω να κρατήσετε αυτό που σας είχα πει προ ημερών: δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συνδέονται με το πρόσωπο που θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Το οποίο πρόσωπο, αν δεν υπάρξει ανατροπή, δεν θα αλλάξει και πολύ αντικείμενο. Θα επανέλθω.

Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία

Θυμάστε που σας έλεγα για την τέταρτη Belharra και τη σημασία της κίνησης στη βελτίωση του κλίματος με τον Μακρόν; Θα πάρουμε και μερικά ακόμη Ραφάλ. Ελλάς – Γαλλία συμμαχία κι αυτό έχει τη σημασία του στις εξελίξεις που έρχονται στην Ευρώπη μετά την 9η Ιουνίου.

Ξεχνάνε τον Τσίπρα

Χθες το βράδυ, ενώ έβαζα τα θέματα της στήλης σε μια σειρά, είδα κάτι που έχει επισημανθεί τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τρεις φορές. Διάβασα μια ανακοίνωση μακροσκελή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που καταδικάζει απερίφραστα τη νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένου πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Mickoski, και τον καλεί να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο. Τι δεν είδα; Καμία αναφορά στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα, για μία ακόμα φορά!

Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Η Συμφωνία των Πρεσπών και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης ξέχασαν τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν, σύμφωνα με τον άνθρωπό μου στην Κουμουνδούρου, το σημείο καμπής στις σχέσεις πρώην και νυν προέδρου. «Αλέξης και Στέφανος είναι πλέον δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα», μου είπε. Όμως, δεν τον πιστεύω 100%. Είμαι καχύποπτος γιατί μιλάμε για ένα κόμμα στο οποίο η… κωλοτούμπα έχει πάει στο παρελθόν σύννεφο. Αν ο Κασσελάκης «παραπατήσει» στις επερχόμενες εκλογές, θα δούμε αν θα επαληθευτεί η πηγή μου. Τότε από το κόμμα θα του ζητήσουν να… παραμερίσει και σε αυτή την περίπτωση ο προκάτοχός του θα είναι στην πρώτη γραμμή των διεργασιών.

Ποιοι προηγούνται στον ΣΥΡΙΖΑ

Ρώτησα στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθω τι γίνεται με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και άνθρωπος που ξέρει μου είπε ότι στις τέσσερις, όπως φαίνεται, θέσεις που θα εκλεγούν είναι η Σοφία Μπεκατώρου, ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Φαραντούρης και δίνεται μάχη μεταξύ Έλενας Κουντουρά και Κώστα Αρβανίτη.

Τα παιδιά του Αντρέα

Την Παρασκευή το απόγευμα, στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα βρεθούν και θα μιλήσουν στην ίδια εκδήλωση Νίκος και Γιώργος Παπανδρέου. Και όχι με οποιοδήποτε θέμα, αλλά υπό τον τίτλο «Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του». Αν μη τι άλλο, στην οικογένεια Παπανδρέου ξέρουν να ενεργοποιούν τα συναισθήματα του κοινού.

Η μάχη για την Ευρωβουλή

Στην Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες είχε περιοδεύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η κόντρα για το ψηφοδέλτιο, την κορυφή ή έστω τη δεύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ, έχει φουντώσει για τα καλά. Και λέμε για τη δεύτερη θέση, αν θεωρηθεί ότι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ως γραμματέας του κόμματος, έχει καβατζάρει την πρώτη. Αλλά, όπως έλεγαν και οι παλιοί (προφανώς την εποχή που δεν υπήρχαν τεχνικά μέσα για να δει κανείς το φύλο του παιδιού), η κάλπη είναι έγκυος. Και τώρα, που υπάρχουν οι δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά, μπορεί κανείς να τις εμπιστευτεί και να είναι σίγουρος.

Κλείνει υποθέσεις ο Ανδρουλάκης

Μαθαίνω, πάντως, πως τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει πολλά ραντεβού με στελέχη που είχαν κάποιο παράπονο ή διαφωνία μαζί του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κλείσει δευτερεύοντα μέτωπα, καθώς γνωρίζει ότι, αν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πριν από τις εθνικές εκλογές, τα εσωκομματικά την επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου θα φουντώσουν – ασχέτως αν έχει πάρει ήδη τα μέτρα του. Πριν από λίγες ημέρες σας έλεγα πως θα πάει σε συνέδριο. Πάντως, η πηγή που μου μετέφερε την πληροφορία για τις συναντήσεις του Ανδρουλάκη πρόσθεσε και μία λέξη: «άργησε».

Άλλα βλέπει, άλλα πιστεύει

Τέσσερις δημοσκοπήσεις είχαμε τα τελευταία 24ωρα, με το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται στην τρίτη θέση με ποσοστά πέριξ του 13%. «Φίλος» του προέδρου, που ήταν στο τραπέζι που παρέθεσε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, μου είπε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν πεπεισμένος ότι θα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι του δίνουν οι δημοσκόποι. Στην ερώτηση για το τι πιστεύουν οι υποψήφιοι που γυρνάνε την Ελλάδα, σημείωσε ότι οι Κρητικοί βλέπουν ένα 15%, ενώ οι υπόλοιποι βλέπουν να καταλήγει η μπίλια στο 13%. Για να δούμε.

Φάουλ για κόκκινη κάρτα

Κυκλοφόρησε μια πληροφορία χθες κι έχει να κάνει με τον μεγάλο τελικό του Conference League. Δεν διατίθενται σουίτες στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα για την αναμέτρηση της 29ης Μαΐου; Οι δύο φιναλίστ, μια ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης επί ελληνικού εδάφους και η αντιπροσωπεία από τα εδάφη των Μεδίκων, δεν θα έχουν, όπως έπρεπε και αναμενόταν, θέση στις σουίτες της Νέας Φιλαδέλφειας; Αν ισχύει κάτι κάτι τέτοιο, είναι φάουλ για κόκκινη κάρτα. «Θα συζητηθεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια», μου είπε ο συνομιλητής μου για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Από πού έγινε η διαρροή και με ποιον τρόπο;

Και μια που πιάσαμε τον τελικό, εννοείται πως κι εγώ έχω γίνει δέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων για να βρω εισιτήρια και να ικανοποιήσω τις αυξημένες ανάγκες των φίλων του Ολυμπιακού, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Ακούγεται πως έχουν βγει εισιτήρια στη μαύρη αγορά και αυτό έγινε πριν παραλάβουν οι δύο ομάδες τα δικά τους κομμάτια. Από πού έγινε η διαρροή και με ποιον τρόπο; Μήπως θα πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος αρμόδιος;

Πόσο «κόστισε» στη Eurobank η εθελούσια

Ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ κόστισε στη Eurobank η εθελούσια έξοδος που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, με την αποχώρηση στελεχών από τον όμιλο. Αυτό το γεγονός, ωστόσο, δεν φάνηκε να επηρεάζει την ούτως ή άλλως ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο. Κι αυτό γιατί τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 383 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 287 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων στην Ελλάδα.

Η εταιρεία συμμετοχών του mr Mailo’s

Νέες επιχειρηματικές περιπέτειες ετοιμάζει ο Νίκος Μουτσουρούφης, ο 29χρονος -αν δεν κάνω λάθος την ηλικία του- ιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων που πωλούν μακαρόνια σε όλη την Ελλάδα. Ο Μουτσουρούφης ίδρυσε την εταιρεία NM Holding (με έμπνευση από τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου του). Η εταιρεία συστάθηκε αυτές τις ημέρες με μετοχικό κεφάλαιο 19,3 εκατ. ευρώ (19.286.980 ευρώ) με μοναδικό μέτοχο τον ίδιο. Επί της ουσίας πρόκειται για εισφορά στη νέα εταιρεία όλων των δραστηριοτήτων που έχει η αλυσίδα ταχυφαγείων Mailo’s The Pasta Project. Για να σας διαφωτίσω το μετοχικό κεφάλαιο της NM Holding αντιστοιχεί σε 50.000 ευρώ μετρητά που θα χρησιμοποιηθούν σαν αρχικό κεφάλαιο κίνησης και 19.236.980,00 ευρώ εισφορές σε είδος. Συγκεκριμένα στα έγγραφα σύστασης της εταιρείας γίνεται λόγος για εισφορά σε είδος 173.700 εταιρικών μεριδίων στην εταιρεία με την επωνυμία «MAILOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», αυτήν δηλαδή που διαχειρίζεται την αλυσίδα εστιατορίων.

Εγκαίνια με Μητσοτάκη στον Πύργο που για 47 χρόνια πίστευαν ότι γέρνει

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, μαθαίνω ότι θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια στον Πύργο Πειραιά στις 4 Ιουνίου. Ο λόγος για τον Πύργο που ανακατασκευάστηκε και πλέον έχει μπει σε λειτουργία με γραφεία και χώρους λιανικής πώλησης Zara και JD Sports. Μάλιστα πολλοί πίστευαν για 47 ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα που κατασκευάστηκε ο σκελετός του πρώην εγκαταλελειμμένου κτιρίου, ότι γέρνει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος αστικός μύθος να έχει καλλιεργηθεί μέσα στον χρόνο. Αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο 88 μέτρων στην Ελλάδα μετά τον Πύργο Αθηνών. Τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση των ψηλών κτιρίων στο Ελληνικό.

Οι διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Η μεγάλη κουβέντα για τις υψηλότερες τιμές των πολυεθνικών σε βασικά αγαθά, όπως για παράδειγμα το βρεφικό γάλα, τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν στην Ελλάδα, σε σύγκριση με χώρες της Ευρώπης, συνεχίζεται. Και μάλιστα το γάντι σήκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι θα ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει είναι πολλοί. Για παράδειγμα, οι πολυεθνικές έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους σε χώρες όπως η Γερμανία, λόγω του ότι πουλάνε προϊόντα σε μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων σε αντίθεση με την Ελλάδα. Όμως υπάρχει και μία άλλη πρακτική, αυτή των τριγωνικών συναλλαγών, η οποία είναι νόμιμη. Ο λόγος για το περίφημο transferpricing, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών από θυγατρικές που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή φορολογία προς θυγατρικές σε χώρες υψηλής φορολογίας σε σημαντικά υψηλότερες τιμές από την αγορά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα κέρδη ενός πολυεθνικού ομίλου μεταβιβάζονται σε περιοχές χαμηλής φορολογίας, γεγονός που ενισχύει τα περιθώρια κέρδους.

Τα 7,5 δισ. από Εθνική και Πειραιώς στη ναυτιλία

Σε συνολικό ύψος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο των δανείων προς τη ναυτιλία από πλευράς Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα η Τράπεζα άνοιξε ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των χορηγήσεών της προς τον κλάδο, βάζοντας πλέον σε αυτήν τόσο τον όμιλο Αγγελικούση όσο και το Ίδρυμα Ωνάση. Αντίστοιχα, το συνολικό ποσό που έχει δώσει η Τράπεζα Πειραιώς σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει υπερβεί τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι χορήγησε πιστώσεις άνω των 300 εκατ. δολαρίων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.