Στην Ελλάδα θα συναντήσεις πολλά χωριά με περίεργα ονόματα, ενίοτε και… ανατριχιαστικά, που όμως, οφείλονται – τις περισσότερες φορές – σε μία ιστορία που κουβαλάνε από το παρελθόν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα Φιδάκια στην Ευρυτανία, με τη διαφορά πως μέχρι και σήμερα, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς προέκυψε το όνομα που παραπέμπει σε… φίδια, οπότε λογικό να προκαλεί μια ανατριχίλα.

Η ιστορία του χωριού χάνεται στον χρόνο, όπως και το όνομά του. Σύμφωνα με μια θεωρία πρόκειται για παράφραση της λέξης «φρυδάκια», με την οποία ίσως περιγράφονταν τα γύρω βουνά, καθώς οι κορυφές τους θύμιζαν φρύδια. Όπως και να έχει, αφήνουμε στην άκρη το όνομα και στεκόμαστε στο πραγματικά όμορφο και γραφικό χωριό που απέχει 25χλμ. από το Καρπενήσι, αν και λόγω τνω πολλών στροφών η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα με το αυτοκίνητο.

Παραδομένα στην φύση του ορεινού όγκου της περιοχής, τα Φιδάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό και για μια ανοιξιάτικη απόδραση. Χτισμένα σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, αποκαλούνται και ως το «μπαλκόνι» της Ευρυτανίας.

Εξάλλου, από την όμορφη πλατεία του χωριού βλέπετε την περίφημη λίμνη Κρεμαστών -ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού-, ενώ από τη θέση Τσαγκαράλωνα λίγο έξω από το χωριό, απλώνεται μπροστά στα πόδια σας όλο το μεγαλείο της φύσης.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το χωριό ξεχωριστό, είναι πως μέσα σε αυτό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Τα αφήνετε στην είσοδο, στο πάρκινγκ. Η βόλτα στα πλακόστρωτα λαβυρινθώδη σοκάκια του θα σας ενθουσιάσει σίγουρα, με τα πανέμορφα πετρόκτιστα σπίτια και την ησυχία που επικρατεί παντού. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού,βρίσκεται και η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχει μία εύκολη διαδρομή 3 χιλιομέτρων δυτικά του χωριού που προς τα «Τσαγκαράλωνα», όπως τα ξέρουν οι ντόπιοι. Το τοπίο είναι καταπράσινο, ενώ θα συναντήσετε και πέτρινα παγκάκια για να πάρετε μια ανάσα και να χαζέψετε τη θέα προς τη Λίμνη Κρεμαστών.