Είναι η περίοδος που αρκετοί κανονίζετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Φέτος, έχετε επιλέξει να ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Και φτάνετε στο σημείο που απασχολεί πολύ κόσμο: ταξίδι μόνοι ή με γκρουπ; Ιδού, απορία!

Η αλήθεια, είναι πως δεν μπορείς με σιγουριά να πεις ποιο είναι προτιμότερο, αφού και οι δύο περιπτώσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Οι περισσότεροι, ενδεχομένως να έχετε στο μυαλό σας τα ταξίδια με γκρουπ πως είναι για συνταξιούχους ή γαμήλια, αλλά δεν είναι έτσι. Άλλοι, πάλι, προτιμάτε τα σόλο ταξίδια για να έχετε την αυτονομία σας που σίγουρα ισχύει, αλλά χάνετε άλλα πλεονεκτήματα.

Ας δούμε, παρακάτω τα υπέρ και τα κατά και των δύο περιπτώσεων

Τα υπέρ με γκρουπ (και κατά μόνοι)

Κανονίζει άλλος για εσάς τα διαδικαστικά μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, στην προκειμένη περίπτωση το ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Αν αποφασίσατε τελευταία στιγμή το ταξίδι, κερδίζετε σε χρήμα, καθώς οι τιμές των αεροπορικών και των ξενοδοχείων είναι pre-fixed. Έτσι, δεν θα επιβαρυνθείτε με έξτρα κόστος.

Έχετε μαζί σας ξεναγό- οδηγό, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε καμία έρευνα, για το πού θα πάτε, τι θα κάνετε. Ειδικά, στην περίπτωση που το ταξίδι είναι προγραμματισμένο αργά, και δεν έχετε τον χρόνο να ψάξετε πληροφορίες και να κάνετε έρευνα.

Τα πακέτα, τις περισσότερες φορές, περιλαμβάνουν ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι η ομαλή έκβαση του ταξιδιού σας είναι εγγυημένη, κι αν κάτι πάει στραβά, άλλος θα είναι ο υπεύθυνος για να λύσει το πρόβλημα.

Το ταξίδι σε μία άγνωστη χώρα κρύβει και κινδύνους, τους οποίους με γκρουπ θα αποφύγετε.

Επίσης, υπάρχουν κάποια «μυστικά» ή πληροφορίες για ένα μέρος που μόνοι δεν γίνεται να τα γνωρίζετε και μπορεί να την πατήσετε. Κάτι που δεν θα συμβεί αν ταξιδεύετε οργανωμένα.

Τα περισσότερα ομαδικά ταξίδια στην τιμή συμπεριλαμβάνουν και κάποιο γεύμα. Δηλαδή εξοικονόμηση χρημάτων από την πλευρά σας, καθώς δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας.

Κάνετε νέες γνωριμίες με άτομα από το γκρουπ, οπότε θα έχετε παρέα στο ταξίδι και δεν θα είστε μόνοι σε ένα άγνωστο μέρος.

Τα κατά με γκρουπ (και υπέρ μόνοι)

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού κινείστε βάσει προγράμματος. Σε αντίθεση με τα σόλο ταξίδια, εδώ ο ο ελεύθερος χρόνος για να κάνετε δικά σας πράγματα είναι περιορισμένος.

Επισκέπτεστε τα πιο τουριστικά μέρη και αξιοθέατα. Αυτό είναι καλό από τη μία, από την άλλη δεν σας αφήνει την ελευθερία να ανακαλύψετε μόνοι έναν τόπο, και τους μικρούς «θησαυρούς» που ενδεχομένως να κρύβει.

Στα σόλο ταξίδια μπορείτε να επισκεφτείτε μέρη ή να κάνετε πράγματα που σας είπαν φίλοι που τα έχουν επισκεφτεί νωρίτερα ή διαβάσατε στο διαδίκτυο. Κάτι που δεν ισχύει με τα γκρουπ.

Στο πακέτο του πρακτορείου η είσοδος σε αξιοθέατα δεν συμπεριλαμβάνεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας online και να κερδίσετε κάποια προνομιακή τιμή.

Αν είστε από τους οργανωτικούς τύπους που προγραμματίζουν το καθετί καιρό πριν, ένα ταξίδι με πρακτορείο θα σας κοστίσει περισσότερο. Γιατί αν γνωρίζετε από πολύ νωρίς πότε θέλετε να ταξιδέψετε, τότε σίγουρα θα επιτύχετε καλύτερες τιμές τόσο στα αεροπορικά εισιτήρια όσο και στο ξενοδοχείο της επιλογής σας.

Με γκρουπ περιορίζεται η ελευθερία των κινήσεων σας, όπως το να ξυπνάτε ο, τι ώρα θέλετε ή να αλλάζετε το πρόγραμμα βάσει της διάθεσής σας. Και όσο να κάνει αυτός ο περιορισμός πολλούς τους κάνει να ασφυκτιούν, αφού στις διακοπές τους επιθυμούν να είναι όλα χαλαρά, χωρίς ρολόγια και πρόγραμμα.