Ένα μνημείο από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εμφανίζει ανεπανόρθωτες ζημιές λόγω του υπερτουρισμού και σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι τουρίστες αναμένεται να καταστραφεί πλήρως.

Πρόκειται για τη σκάλα Haiku Stairs, γνωστή και ως Stairway to Heaven, που βρίσκεται στη Χαβάη και κατασκευάστηκε από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά μήκος της κορυφογραμμής στα βουνά Koʻolau στο νησί Oahu, ενώ περιλαμβάνει 4.000 σκαλοπάτια.

Το Business Insider πως η σκάλα ήταν ανοιχτή για πεζοπόρους και έκλεισε οριστικά το 1987, γιατί προέκυψαν προβλήματα με τη στατικότητα της. Ωστόσο, τουρίστες συνέχισαν να τη διασχίζουν παράνομα και πλέον χάρη στα social media αναρτούν βίντεο με οδηγίες για να φτάσει κάποιος παράνομα στο μνημείο.

Η σκάλα Haiku Stairs

Έτσι, τον Αύγουστο του 2021 το δημοτικό συμβούλιο της Χονολουλού ψήφισε να αφαιρεθούν τα σκαλοπάτια, αλλά ξέσπασαν αντιδράσεις από την τοπική κοινότητα.

Η απόφαση καθυστέρησε να εφαρμοστεί και όταν ανακοινώθηκε πως θα συμβεί μετά τον φετινό Απρίλιο η κατάσταση ξέφυγε. Όχι μόνο αυξήθηκαν οι τουρίστες που επισκέπτονταν παράνομα το μνημείο, αλλά ντόπιοι διοργάνωσαν διαμαρτυρίες και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Έκτοτε, συντελούνται εργασίες για την απομάκρυνσή του, μια διαδικασία που αναμένεται να κοστίσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια και να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.