Ο Μπιλ Γκέιτς έφερε επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας με τη Microsoft και συνεχίζει να κινεί τα νήματα, γιατί χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε να δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων.

Φαινομενικά ο 68χρονος επιχειρηματίας αποσύρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών που εργάζονταν για λογαριασμό του και μετά το ακριβό διαζύγιο με τη Μελίντα Γκέιτς. Ωστόσο, συνέχισε να εργάζεται υπόγεια και με τις ευλογίες των τωρινών αφεντικών.

Το Business Insider απέκτησε πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα και μίλησε με άτομα από τη Microsoft, με όλες τις αναφορές να συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Γκέιτς «κάνει πραγματικότητα τα πιο τρελά όνειρα».

Η ιστορία αρχίζει το 2017 όταν η εταιρεία υπέγραψε συνεργασία με την τότε σχετικά άγνωστη νεοφυή επιχείρηση που ονομαζόταν OpenAI. Ο Μπιλ Γκέιτς συνέταξε ένα υπόμνημα που χλεύασαν όλοι οι στενοί συνεργάτες του και ανέφερε πως «τα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι θα εξαρτώνται από προσωπικούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, που θα έχουν θεϊκή γνώση και υπερφυσική διαίσθηση και σε καμία περίπτωση δεν θα μοιάζουν με τους προκατόχους, όπως η Siri και η Alexa».

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς

«Έμοιαζε φουτουριστικό, σαν ιδέα που βγήκε από ταινία», είπε ανώνυμα ένα στέλεχος της Microsoft, σχολιάζοντας ότι τα όνειρα του Γκέιτς πήγαζαν από το βιβλίο «The Road Ahead» που συνέγραψε το 1995.

Συγκεκριμένα, στο «The Road Ahead» που έγραψε μαζί με τους Nathan Myhrvold και Peter Rinearson ανέφερε πως ονειρεύονταν ένα κόσμο που ο άνθρωπος θα περιηγούνταν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας λογισμικό με «προσωπικότητα» και που θα «μαθαίνει για τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις σου με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένας ανθρώπινος βοηθός».

Η συνεργασία με τον Sam Altman

Ο Μπιλ Γκέιτς εμπιστεύτηκε τον Sam Altman το 2017 όταν και ξεκίνησε η συνεργασία τους, αλλά αναγνώρισε τις δυνατότητες του μόλις το 2022. Τότε, ζήτησε να δει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να περάσει τις εξετάσεις βιολογίας Advanced Placement.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο Altman επισκέφθηκε τον Γκέιτς σπίτι του και παρουσίασε το GPT-4, με τον δεύτερο να δηλώνει ενθουσιασμένος πως είναι «το πιο εντυπωσιακό demo που έχω δει ποτέ στη ζωή μου».

Σαμ Άλτμαν
Ο Sam Altman

Έκτοτε, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη των δύο ανδρών και η άνοδος του ChatGPT γέννησε νέες ανάγκες και οδήγησε στη δημιουργία του Copilot, που είναι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft.

Πλέον, ο Μπιλς Γκέιτς δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων και αν κάποιος αναρωτιέται για το κίνητρο που έχει, πιθανώς η απάντηση να δόθηκε στο τέλος του «The Road Ahead», όταν ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έγραψε: «Είναι λίγο τρομακτικό το γεγονός ότι καθώς η τεχνολογία των υπολογιστών προχωρούσε μπροστά, δεν υπήρξε ποτέ ένας ηγέτης μιας τεχνολογικής επανάστασης που να ηγήθηκε της επόμενης. Έτσι, από ιστορική άποψη, υποθέτω ότι η Microsoft έχει αποκλειστεί… Όμως, θέλω να αψηφήσω αυτή την ιστορική παράδοση».