Στιγμές φρίκης έζησε σε δομή φιλοξενίας στην Κρήτη μια 53χρονη γυναίκα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), καθώς δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο και την κοιλιά από άτομο του προσωπικού, που άφησε μώλωπες και κοκκινίλες στο σώμα της, αλλά και ένα ισχυρό σοκ στην ψυχή της.

Η 53χρονη φιλοξενείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε δομή για ΑμεΑ και, όπως αποκαλύπτει συγγενής της στην ιστοσελίδα neakriti.gr, δέχτηκε αναίτια χτυπήματα από άτομο του προσωπικού, γεγονός που καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, η οποία διερευνά την υπόθεση. Μάλιστα, όπως ανέφερε η αδελφή του θύματος, την είχε ξαναδεί χτυπημένη στο παρελθόν.

Η υπόθεση, που κρίνεται αρκετά σοβαρή, έφτασε χθες, Δευτέρα, υπό μορφή καταγγελίας και στην Ασφάλεια Ηρακλείου, όπου πήγαν η αδερφή και η μητέρα της, για να καταγγείλουν πως μέσα στη δομή που ζει το παιδί τους -παρά την ηλικία της η 53χρονη είναι πάντα «το παιδί τους»- έλαβαν χώρα βίαια περιστατικά τα προηγούμενα 24ωρα.

Προσκόμισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, φωτογραφίες της 53χρονης με τους μώλωπες στο πρόσωπο, ενώ μετέφεραν στους αστυνομικούς και όσα είχαν ακούσει από το ίδιο το θύμα.

«Βρέθηκα κάτω πεσμένη να με πατούν στο πρόσωπο και στην κοιλιά χωρίς λόγο», φέρεται να είπε η 53χρονη στη μητέρα και την αδελφή της.

Τον ξυλοδαρμό της 53χρονης βεβαίωσε και ένα άλλο κορίτσι, τρόφιμος της δομής, που τα είδε όλα να εκτυλίσσονται μπροστά του. Τα δύο κορίτσια… ονομάτισαν και τον θύτη της βίαιης ενέργειας, ωστόσο τη διαλεύκανση της υπόθεσης έχει αναλάβει πλέον η Αστυνομία, που, κατά πληροφορίες, ζήτησε και ιατροδικαστική εξέταση, ενώ ήδη τις επόμενες ώρες θα ζητήσει την κατάθεση μαρτύρων.

Τι συνέβη στην κλειστή δομή;

Η 53χρονη, που πάσχει από νοητική υστέρηση, ζει στην κλειστή δομή του Λασιθίου από το 2020. Μέσα στη δομή, κατά τα λεγόμενα της ίδιας προς τους συγγενείς της, που τα μετέφεραν στην Αστυνομία, φαίνεται ότι έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη.

Όπως ανέφερε, πριν από λίγα 24ωρα μέσα στην εν λόγω δομή δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο και την κοιλιά. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι κάποιο άτομο – υπέδειξε την ταυτότητά του και δεν είναι τρόφιμος – την ποδοπάτησε στο πρόσωπο και την κοιλιακή χώρα. Το μαρτύριο που έζησε η 53χρονη βεβαίωσε και μια άλλη τρόφιμος της ίδιας δομής, καθώς ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Το σκηνικό της βίας αποκάλυψαν οι μώλωπες που έφερε η 53χρονη στο πρόσωπο, τους οποίους είδαν και οι συγγενείς της κατά την επίσκεψή της στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας της, όπου την περίμενε και η αδελφή της στη μηνιαία έξοδό της. Τα έγκλειστα άτομα της δομής έχουν μια φορά τον μήνα έξοδο, για να επισκεφτούν συγγενείς. Η περασμένη Κυριακή ήταν η μέρα της μηνιαίας εξόδου για την 53χρονη Α. με τη νοητική υστέρηση. Όταν έφτασε στο σπίτι της μητέρας της, η αδελφή της παρατήρησε αμέσως, αφού ήταν εμφανή, τα σημάδια της βίας, που είχε ασκηθεί επάνω της. Τη ρώτησαν και τους περιέγραψε τι έγινε.

Τη φωτογράφισαν και αυτές τις φωτογραφίες προσκόμισαν ως αποδεικτικό στοιχείο της καταγγελίας, που ακολούθησε το πρωί της Δευτέρας, στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

«Μια φορά τον μήνα έρχεται να τη βλέπουμε. Όταν την παίρνουμε εκεί τηλέφωνο, δεν μας λέει τίποτα. Δεν την αφήνουν να μιλάει… Τη ρωτήσαμε τι είχε συμβεί και είχε τις κοκκινίλες στο πρόσωπο. Μας είπε ότι τη βάλανε κάτω και την πατούσανε. Δεν υπήρχε λόγος, και το άλλο κοριτσάκι, που ήταν μαζί, επίσης τρόφιμος της δομής, είπε ότι τα είδε όλα: “Την έβαλε κάτω και την πατούσε…”. Μας ονομάτισε υπάλληλο», είπε η αδελφή του θύματος, μιλώντας στο neakriti.gr και συνέχισε: «Το έχουμε ξαναβρεί χτυπημένο το παιδί και τότε το είχαμε πει στον πρόεδρο της Δομής και μας έλεγε ότι θα τον διώξουν, αλλά τώρα έγινε ξανά αυτό…».

Η αδελφή του θύματος, προσπαθώντας να εξηγήσει τι έχει συμβεί, είπε: «Μπορεί να ζήτησε ένα τσιγάρο. Αυτό δεν είναι αιτία και αφορμή. Αλλά και αφορμή να υπήρχε, είναι δυνατόν να σηκώσει κάποιος χέρι σε ένα τέτοιο παιδί…; Αυτά τα παιδιά τα προσέχεις», κατέληξε η αδελφή της 53χρονης.

«Έβλεπε η μαγείρισσα»

Μάλιστα, η ίδια απόρησε γιατί, όπως της μετέφερε το θύμα και η άλλη τρόφιμος, μπροστά στο βίαιο περιστατικό ήταν και η μία μαγείρισσα της δομής και δεν έκανε τίποτα! Ούτε μπήκε στη μέση να εμποδίσει τα χτυπήματα, ούτε ειδοποίησε την οικογένεια του θύματος, ούτε την Αστυνομία, όπως ανέφερε η συγγενής της 53χρονης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 53χρονη με τη νοητική υστέρηση πληρώνει τη δομή που τη φιλοξενεί με τη σύνταξη που λαμβάνει, η οποία προέρχεται από τον πατέρα της, που έχει φύγει από τη ζωή.