Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν εδώ και καιρό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η ακρίβεια στα τρόφιμα όχι μόνο δεν μπήκε στο χρονοντούλαπο αλλά, αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επέστρεψε σε ανοδική τροχιά και «δείχνει ξανά τα δόντια της».

Η εξέλιξη αυτή, που εν πολλοίς μάλλον ήταν αναμενόμενη, απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν από το φθινόπωρο.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα σε σχέση με την Ευρώπη και αυτό διότι ο πληθωρισμός των τροφίμων τρέχει με ρυθμό 4,9%, ενώ στην Ευρώπη είναι σχεδόν στο μισό και συγκεκριμένα στο 2,8%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, για τον έλεγχο της ακρίβειας, μάλλον δεν έφεραν αποτέλεσμα στο θέμα των τροφίμων.

Η Ελλάδα, μάλιστα, κάνει πρωταθλητισμό μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός της απληστίας, από τον οποίο υποφέρει η ελληνική οικονομία, είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα που δεν έχει -για την ώρα τουλάχιστον- λύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,4% που ήταν το Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,4%.

Εκείνο, πάντως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι από την ανάλυση των επί μέρους στοιχείων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «πάτησε γκάζι» τον Απρίλιο στο 4,9% από 4,8% που ήταν τον Μάρτιο.

Επιβράδυνση υπήρχε στις υπηρεσίες, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα στο 3,7% από 4%, που ήταν ένα μήνα πριν. Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών είναι 1,8%, ενώ οι τιμές της ενέργειας είναι μειωμένες κατά 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

O δομικός πληθωρισμός (Γενικός Δείκτης χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Απρίλιο από 3,4% που ήταν τον Μάρτιο, έναντι 2,7% στην Ευρωζώνη. Χαμηλότερα μόνο από την Κροατία, το Βέλγιο και τη Φινλανδία.

O εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ελλάδας εμφάνισε για ακόμη έναν μήνα σε ετήσια βάση την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη μετά το Βέλγιο (4,9%), την Κροατία (4,7%), την Αυστρία (3,4%) και την Ισπανία (3,4%). Στον αντίποδα, οι χαμηλότεροι ρυθμοί παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (0,4%) ετησίως, τη Φινλανδία (0,6%) και την Ιταλία (1%).

Ακόμα ένα στοιχείο, που μόνο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί, είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο κλάδος των υπηρεσιών είναι αυτός που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τιμών, που διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Απρίλιο από 4% τον Μάρτιο, και ακολουθεί η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με άνοδο 2,8% σε σχέση με 2,6% τον Μάρτιο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 0,9% από 1,1% και την ενέργεια που είχε μείωση, μικρότερη ωστόσο, 0,6% σε σχέση με την επίσης μείωση της τάξης του 1,8% τον Μάρτιο.