Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατό του και ο Ayrton Senna ακόμα δεν έχει ξεχαστεί. Ο θρυλικός οδηγός ήταν αυτό που όλοι οι πιλότοι της Formula 1 ήθελαν να γίνουν. Ήταν το παράδειγμα προς μίμηση. Ο Βραζιλιάνος είναι αυτός που «σημάδεψε» όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού με τον θάνατό του, την πρωτομαγιά του 1994.

Ήταν Πρωτομαγιά του 1994. Το γκραν πρι της Formula 1 στο Σαν Μαρίνο, στην Ίμολα, βάφτηκε στο αίμα. Ο τρεις φορές πρωταθλητής (1988, 1990, 1991) Άιρτον Σένα, στον 7ο γύρο της κούρσας βγήκε από μια στροφή (Ταμπουρέλο την ονόμαζαν) και καρφώθηκε με το μονοθέσιό του στον τοίχο με 233 χιλιόμετρα την ώρα, όπως έδειξαν αργότερα οι μετρήσεις.

Το ιατρικό τιμ, που έσπευσε στα συντρίμμια του μονοθέσιου, απεγκλώβισε τον βραζιλιάνο πιλότο που είχε χάσει πολύ αίμα και ο σφυγμός του ήταν εξαιρετικά αδύναμος. Ο γιατρός τού έκανε αμέσως τραχειοτομή και ζήτησε να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αργότερα, θα εκμυστηρευτεί ότι κατάλαβε πως ο Σένα δεν είχε ελπίδες να ζήσει. Έπρεπε απλώς να πιστέψουν όλοι σε ένα θαύμα που δεν έγινε ποτέ.

Πάνω από τον βαριά τραυματισμένο στο κεφάλι Σένα είχε βρεθεί και ο τότε διάσημος Άγγλος νευροχειρουργός, Σιντ Γουότκινς. Ο Γουότκινς ήταν φίλος με τον Σένα. Λίγη ώρα μετά το τρομακτικό ατύχημα είπε στους ρεπόρτερ: «Όταν τον έβγαλα από το κόκπιτ και τον ακούμπησα στο έδαφος, μου έκανε ένα νεύμα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Δεν είμαι θρήσκος. Νομίζω, όμως, ότι εκείνη τη στιγμή βγήκε η ψυχή από το σώμα του».

Ο Βραζιλιάνος, στα 34 του, έχασε τη ζωή του στο καταραμένο εκείνο γκραν πρι της Ίμολα. Μόλις την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών είχε χάσει τη ζωή του ο αυστριακός πιλότος, Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ. Μια μηχανική βλάβη στα φρένα και στο μπροστινό τμήμα του μονοθέσιου τον έστειλε πάνω σε τοίχο, μια στροφή μετά από εκείνη που σκότωσε τον Σένα.

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Άιρτον Σένα, κανένας στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν τον έχει ξεχάσει.

«Ένα είδωλο, ένας πρωταθλητής, μια ιδιοφυΐα. Ακόμη και 30 χρόνια αργότερα, η επιρροή του Ayrton Senna δείχνει να είναι πιο αισθητή από ποτέ», αναφέρει η Formula 1 σε αναρτήσεις της στα social media. Μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις της αδερφής του κορυφαίου βραζιλιάνου πιλότου, Βιβιάν.