Η γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη τα τελευταία 24ωρα αναμένεται να ενταθεί σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η τεράστια ηλιακή κηλίδα με την κωδική ονομασία AR3664 διογκώθηκε τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας σε μέγεθος όσο περίπου… 15 φορές τη διάμετρο της Γης, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές ηλιακές κηλίδες που έχουν παρατηρηθεί σε αυτόν τον 11ετή ηλιακό κύκλο.

Το γεγονός συγκέντρωσε την προσοχή των επιστημόνων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της NOAA εξέδωσε την περασμένη Τρίτη προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο ηλιακών εκλάμψεων.

Η NOAA παρατήρησε τουλάχιστον επτά στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας, όπως ονομάζονται, από τον Ήλιο, με επιπτώσεις που έφτασαν στη Γη από το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Μαΐου.

Αν και τα προβλήματα που προκλήθηκαν δεν ήταν σοβαρά σε έκταση, την προσοχή όλων τράβηξαν οι εικόνες από το βόρειο σέλας.

Φαντασμαγορικές εικόνες καταγράφηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης.

Οι φωτογραφίες «κόβουν» την ανάσα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά το σέλας έκανε την εμφάνισή του και στην Αθήνα το Σάββατο 11 Μαΐου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω από τον ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η χθεσινή ήταν η 13η.